Deze nota beantwoordt de vraag over de betaalbaarheid van de vaste diensten (internet en telefonie) en hun toegankelijkheid voor lage inkomens in het kader van de hervorming van de sociale telecomtarieven.

Uitgaande van de vaststelling dat de prijzen van de vaste diensten hoger zijn in België, zowel in vergelijking met de ons omringende landen, als in vergelijking met de andere Europese lidstaten, onderzoeken we het effect van deze situatie op de betaalbaarheid en de beschikbaarheid van de vaste diensten, en in het bijzonder van breedbandinternet.

Dit rekening houdend met het belang dat mensen hechten aan de mogelijkheid om toegang te hebben tot vast breedbandinternet.

De betaalbaarheid zal in de komende periode naar alle waarschijnlijkheid steeds meer in het gedrang komen door de stijging van de retailprijzen en het steeds groter worden van de kosten voor het levensonderhoud.

Naast de jaarlijkse prijsverhogingen hebben verschillende aanbieders van telecommunicatiediensten eveneens prijsstijgingen gelinkt aan de inflatie aangekondigd die in de loop van dit jaar zullen worden doorgevoerd.

Het valt dus te vrezen dat die prijsverhogingen de problemen van betaalbaarheid enkel zullen vergroten, in het bijzonder bij gezinnen met een laag inkomen. 

Gepubliceerd op 19 juli 2022 op verzoek van minister Petra De Sutter.

Naar boven