Mijn operator voert een beleid inzake redelijk gebruik voor de roamingdiensten. Wat houdt dat in?

De operatoren hebben het recht om voor het gebruik van roamingdiensten in de Europese Unie (en geassocieerde landen: IJsland, Noorwegen en Liechtenstein) een beleid inzake redelijk gebruik te voeren. 

Dat kan op twee manieren: 

  • De operator kan over een periode van 4 maanden jouw aanwezigheid en jouw verbruik in het buitenland in het oog houden:
    • Als jouw aanwezigheid en jouw roamingverbruik gedurende 4 maanden hoger is dan 50%, dan moet jouw operator je daarvan verwittigen en je vragen om van gedrag te veranderen;
    • Nadat je door jouw operator verwittigd bent heb je 2 weken tijd om van gedrag te veranderen;
    • Als jouw aanwezigheid en jouw verbruik na afloop van die 2 weken nog niet veranderd zijn, kan jouw operator een toeslag in rekening brengen voor de roamingdiensten.
  • De operator kan het roamingverbruik voor mobiel internet (jouw data) beperken. Als je roamt en de limiet voor mobiel internet die door jouw operator is vastgesteld, overschrijdt, kan hij in dat geval een toeslag in rekening brengen voor mobiel internetten via roaming. 

Bij overschrijding van het beleid inzake redelijk gebruik (in welke vorm dan ook) mogen de toeslagen die de operator toepast, niet hoger zijn dan de volgende bedragen:

Wat doe je? Hoeveel betaal je?
(btw inbegrepen)
Je belt maximaal 3,8 eurocent per belminuut naast het thuistarief
Je ontvangt een oproep maximaal 0,94 eurocent per minuut van ontvangen oproep
Je verstuurt een sms maximaal 1,2 eurocent per sms naast het thuistarief
Je ontvangt een sms geen toeslag mogelijk
Je surft op het internet maximaal 0,34 eurocent per megabyte naast het thuistarief
Naar boven