Een groeiende markt
De postmarkt evolueert sterk, zowel op technisch als economisch vlak:
- voor de omzet van de postmarkt werd een groei van 4,7% opgetekend in 2019;
- dat percentage bedraagt echter 10,6% voor het segment van de pakjes en snelpostzendingen;
- het segment van de pakjes en de snelpostzendingen blijft groeien: per inwoner werd in 2019 om de 16 dagen een pakje verstuurd of een snelpostdienst gebruikt;
E-commerce verder stimuleren
Op 13 juni 2017 heeft het BIPT een studie van KPMG gepubliceerd waarin 7 aanbevelingen worden gedaan, namelijk 7 mogelijke actiepistes, om de e-commercemarkt in België nog verder te stimuleren:
- de transparantie vergroten;
- de verplichtingen standaardiseren;
- zorgen voor een billijker tariefsysteem;
- de arbeidswetgeving aanpassen;
- trends op proactieve wijze controleren;
- elektrisch en elektronisch afval recycleren;
- verzendingen van pakjes groeperen.
Op 12 januari 2018 heeft het BIPT een advies aangenomen om deze aanbevelingen aan te nemen: vergroten van de transparantie, standaardiseren van de administratieve verplichtingen en van de informatie.
Toch behoren bepaalde voorgestelde acties niet tot de bevoegdheid van het BIPT.
Steeds meer transparantie
In 2017 heeft het BIPT, in het kader van zijn opdracht om de concurrentie te stimuleren, een website gepubliceerd waarop de plaatsen kunnen worden teruggevonden waarin de in België actieve operatoren postdiensten aanbieden: postaalpunt.be.
In 2019 heeft het BIPT een reeks van vragen en antwoorden gepubliceerd over de meest voorkomende problemen in verband met de levering van pakjes, met doorverwijzingen naar de specifieke contactpunten in geval van problemen.
Tariefvergelijker 2kg pakket binnen België en Europa
Bovendien, in 2021 lanceerde het BIPT een tariefvergelijker voor pakketten van 2kg binnen België en Europa.
Deze tariefvergelijker geeft de tarieven - op 1 januari - van alle operatoren voor het verzenden van een - veelgebruikt - pakket van 2kg. Voor elke bestemming, zijnde België of ergens anders in Europa, kan je nagaan welke operatoren er diensten aanbieden. Naast de tarieven voor deze bestemming krijg je eveneens talrijke nuttige gegevens zoals bijvoorbeeld de minimale en maximale dimensies en gewichten, de aanwezigheid van een standaard verzekering of zelfs ophaling aan huis.
Met deze tool wil het BIPT de consument beter informeren, de stap naar postale diensten verkleinen en de concurrentie op de markt stimuleren.