Een groeiende markt

De postmarkt evolueert sterk, zowel op technisch als economisch vlak:

  • voor de omzet van de postmarkt werd een groei van 4,7% opgetekend in 2019;
  • dat percentage bedraagt echter 10,6% voor het segment van de pakjes en snelpostzendingen;
  • het segment van de pakjes en de snelpostzendingen blijft groeien: per inwoner werd in 2019 om de 16 dagen een pakje verstuurd of een snelpostdienst gebruikt;

E-commerce verder stimuleren

BIPT heeft aan WIK Consult GmbH de opdracht gegeven om een studie uit te voeren betreffende de postale aspecten van e-commerce in België.

Diverse stakeholders werden door WIK bevraagd doorheen 2022, via openbare bevragingen, kwantitatieve enquêtes en kwalitatieve interviews.

De studie brengt nieuwe inzichten betreffende de postale aspecten op de Belgische e-commerce markt. De studie maakt 6 aanbevelingen. 

Steeds meer transparantie

In 2017 heeft het BIPT, in het kader van zijn opdracht om de concurrentie te stimuleren, een website gepubliceerd waarop de plaatsen kunnen worden teruggevonden waarin de in België actieve operatoren postdiensten aanbieden: postaalpunt.be.

In 2019 heeft het BIPT een reeks van vragen en antwoorden gepubliceerd over de meest voorkomende problemen in verband met de levering van pakjes, met doorverwijzingen naar de specifieke contactpunten in geval van problemen.

Tariefvergelijker 2kg pakket binnen België en Europa

De webtool van het BIPT www.postaalpunt.be, waar gebruikers alle postale punten kunnen opzoeken, werd aangevuld met een nieuwe tool om de tarieven van basispostpakketten (2 kg) te kunnen vergelijken. De tool bevat alle informatie over de postpakkettarieven voor verzendingen binnen België en de rest van de EU.

Voor elke bestemming, zijnde België of een andere EU-lidstaat, kan er via deze tool nagegaan worden welke operatoren er diensten aanbieden. Vervolgens worden alle eenheidstarieven (zonder volumekortingen) voor deze bestemming opgesomd, alsook nuttige beschrijvende gegevens. Deze aanvullende gegevens betreffen onder andere de minimale en maximale dimensies en het gewicht. Het kan immers zijn dat een tarief geldt tot meer dan 2 kg. Tevens wordt er bijvoorbeeld aangegeven wat de geschatte verzendingstermijn is en of een standaardverzekering aanwezig is. Ook worden eventuele goedkopere alternatieven, zijnde de levering in een postale winkel, postkantoor of pakketautomaat in plaats van op adres, weergegeven.

Naar boven