Verwante inhoud

Wat moet je doen om internationale roaming te krijgen?

Je Belgische operator voorziet automatisch in deze functie.
 
De keuze van buitenlandse operator kan op twee manieren gebeuren:
  • Je toestel staat op automatisch en de buitenlandse operator wordt gekozen via een programmatie op de simkaart Je hoeft dan niets te doen om verbinding te hebben met die buitenlandse operator
  • De automatische functie is uitgeschakeld. Je kunt dan manueel een operator kiezen wanneer je in het buitenland bent.
Of je een abonnement of een prepaid kaart hebt, is hier meestal van geen belang. van geen belang.
 
TIP: Wanneer de naam van een buitenlandse operator op het scherm van je toestel verschijnt, dan is je toestel niet meer aangesloten op het netwerk van je gewone operator maar op dat van de buitenlandse operator. Vanaf dat ogenblik betaal je voor je communicaties binnen Europa het Eurotarief (of wanneer dat niet van toepassing is, het gewone internationale tarief).
 
Heeft je operator geen internationale roamingcontract afgesloten in het land waar je naar toe gaat, dan zal je een abonnement of voorafbetaalde kaart van een lokale operator nodig hebben om te telefoneren, te sms’en of te internetten of om in dat land vanuit België bereikbaar te zijn. Binnen Europa zal deze situatie zich vrijwel nooit voordoen. Ben je van plan om buiten Europa te gaan of naar bepaalde landen in Oost-Europa (Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne, Moldavië,…) check dan voor je vertrek bij je operator of hij met operatoren in die landen internationale roamingcontracten heeft afgesloten.