Waar moet je rekening mee houden wanneer je een aanbod kiest?

 • het beschikbare budget;
 • de gewenste verbindingssnelheid;
 • het gewenste datavolume (beperkt of onbeperkt volume);
 • de kosten van het downloadvolume dat niet in het aanbod begrepen is (prijs buiten forfait voor aanbiedingen met beperkt volume);
 • het gewenste type van technologie (xDSL, kabel, glasvezel*, satelliet, mobiel);
 • een standalone aanbod of een aanbod dat deel uitmaakt van een bundel;
 • de operatoren die beschikbaar zijn op de plaats van de aansluiting (vast internet);
 • de kwaliteit van de klantendienst van de gekozen operator.

*Glasvezel is een nieuwere technologie, die nu in België volop uitgerold wordt. Lees meer over deze technologie en vind een antwoord op je vragen op glasvezelinfo, de site van het BIPT die hier alle informatie over verzamelt.

Hoeveel wil ik eraan besteden?

De prijs van de verbinding hangt met name af van het volume dat je kunt downloaden en van de verbindingssnelheid. Kies je voor een aanbod met een beperkt downloadvolume, hou dan rekening met de prijs buiten forfait om onaangename verrassingen te vermijden; het gaat om de prijs die je zult moeten betalen voor alle inhoud die je downloadt boven het downloadvolume dat in jouw internetaanbod begrepen is.

Met de prijsvergelijker kun je de aanbiedingen vergelijken die in jouw gemeente beschikbaar zijn. Op deze site staan alle bestaande tariefplannen op een correcte en neutrale manier vermeld. Het geheel wordt gecontroleerd door het BIPT.

Welke snelheid en welk volume heb ik nodig?

Het gebruik dat je van jouw internetverbinding wilt maken, kan bepalend zijn voor jouw keuze in termen van gewenst volume en gewenste snelheid:

 • Wil je voornamelijk surfen en mailen, dan is een basisaanbod voldoende;
 • Wil je films en muziek downloaden, zorg dan ervoor dat het volume dat je kunt downloaden groot is of onbeperkt;
 • Als je met anderen online wilt spelen, kan afhankelijk van de aard van het spel een hogere snelheid nodig zijn. Let wel: als bij jouw thuis verschillende gebruikers tegelijk verbonden zijn, kan dit invloed hebben op de gemiddelde snelheid;
 • Als je via het internet televisie wilt kijken is het mogelijk dat jouw provider jou niet zelf het soort van verbinding laat kiezen.Als je van plan bent om zelf grote hoeveelheden inhoud op het internet te zetten, let dan goed op de uploadsnelheid.

In de tabel hieronder wordt voor bepaalde internettoepassingen de theoretische downloadtijd vermeld naargelang van de snelheid van de verbinding: 

Theoretische downloadsnelheid

Webtoepassing

2 Mbps

8 Mbps

24 Mbps

50 Mbps

Een webpagina downloaden van op een website (250 kB)

1 seconde

0,3 seconde

0,1 seconde

< 0,1 seconde

Muziek downloaden (5 MB)

21 seconde

5 seconde

2 seconde

1 seconde

Een videoclip downloaden (25 MB)

1 minuut 45 seconden

26 seconde

9 seconde

4 seconde

Een film in lage kwaliteit downloaden (750 MB)

52 minuten

13 minuten 6 seconden

4 minuten 22 seconden

2 minuten

Een film in dvd-kwaliteit downloaden (4 GB)

4 uur 48 minuten

1 uur 11 minuten

24 minuten

11 minuten

Opgelet: de snelheid die wordt vermeld op de website van de operatoren is een theoretische maximumsnelheid, die enkel zal worden bereikt in de allerbeste omstandigheden. De werkelijke verbindingssnelheid hangt immers af van factoren zoals de afstand tussen je woning en de telefooncentrale, het aantal personen dat het netwerk gebruikt op het ogenblik van de download of zelfs de capaciteit van de verafgelegen server (wordt deze massaal bezocht, dan kan deze trager reageren).

Vraag aan je provider, alvorens het contract te ondertekenen,  wat de maximumsnelheid zal zijn waarop je recht zult hebben voor jouw lijn, rekening houdend met je adres.

Newsletter

Als u e-mailwaarschuwingen wenst te krijgen, geef dan uw e-mailadres en uw interesse(s) op.

Het BIPT verwerkt deze twee of drie persoonlijke gegevens (e-mailadres (eventueel uw naam en voornaam) en interesses) om u deze berichten te bezorgen; indien u zich op een dag uitschrijft, zullen uw gegevens niet langer verwerkt worden en zullen ze worden gewist. Meer weten over de cookies of over de bescherming van uw persoonsgegevens.

U zult uw inschrijving moeten bevestigen. U zult te allen tijde zich kunnen uitschrijven of uw profiel kunnen aanpassen via de link om uit te schrijven of door ons te contacteren via het adres webmaster@bipt.be.

Geef dan uw e-mailadres en uw interesse(s) op:

Naar boven