Internationale roaming

Dankzij internationale roaming kunnen, wanneer u op verplaatsing bent in het buitenland, mobiele diensten worden gebruikt via een netwerk van het bezochte land. Het gaat dan om bellen en sms’en van op uw gsm of smartphone en om internet via uw mobiele toestel, uw smartphone of uw tablet.

In de Europese Unie worden de prijzen voor internationale roaming gereglementeerd en is er een maximumprijs vastgelegd. De tarieftoeslagen voor roaming zullen echter in principe vanaf 15 juni 2017 verdwijnen (zie hieronder).

Als klant van een Belgische operator hebt u recht op het maximumtarief wanneer u in een land van de Europese Unie bent of een land dat een akkoord heeft getekend met de Europese Unie (Noorwegen, Ijsland) en:

  • u belt (of verstuurt een sms of een mms) naar een Belgisch, vast of mobiel, nummer;
  • u belt (of verstuurt een sms of een mms) naar een vast of mobiel nummer van het land waarin u zich bevindt;
  • u belt (of verstuurt een sms of een mms) naar een vast of mobiel nummer van een ander land van de Europese Unie of van een land dat een akkoord heeft gesloten met de Europese Unie (Noorwegen, IJsland);
  • u ontvangt een oproep of een sms op uw telefoon, smartphone of tablet;
  • u surft via uw smartphone of uw tablet.


Opgelet: het maximumtarief is geldt enkel:

  • in de landen van de Europese Unie behoren (niet in Zwitserland bijvoorbeeld);
  • in de landen die een akkoord hebben ondertekend met de Europese Unie: Noorwegen, IJsland;
  • indien u zich buiten België bevindt (belt u een nummer in het buitenland terwijl u zelf in België bent, zult u een internationaal tarief betalen, dat vaak hoger is dan het maximumtarief);
  • als u een mobiel toestel gebruikt (geen vaste telefoon in het buitenland) met een simkaart van een Belgische operator.Wat kost het maximum roamingtarief sedert 30 april 2016

Wat doet u? Wat betaalt u? 
(inclusief btw)
 U belt zelf met uw gsm
maximaal 6,05 eurocent per belminuut
bovenop de binnenlandse prijs
 U ontvangt een oproep op uw mobiele toestel maximaal 1,38 eurocent
voor een oproep binnen de EU
 U verstuurt een sms
maximaal 2,42 eurocent per sms
bovenop de binnenlandse prijs
 U ontvangt een sms gratis
 U surft op het internet maximaal 6,05 eurocent per megabyte data
bovenop de binnenlandse prijs


Roamingtarieven in de Europese Unie vanaf 15 juni 2017

Vanaf 15 juni 2017 mogen de telecomoperatoren in principe naast de nationale tarieven geen extra roamingkosten meer aanrekenen.

Dit betekent dat wanneer u een mobiele dienst gebruikt op verplaatsing in een land van de Europese Unie of in een land dat een akkoord heeft gesloten met de Europese Unie (Noorwegen, IJsland), het toepasselijke tarief het nationale tarief zal zijn.

Het gebruik van roamingdiensten tegen nationaal tarief zal evenwel beperkt kunnen worden door een beleid van redelijk gebruik. Een gebruik dat niet overeenstemt met dat beleid van redelijk gebruik zal kunnen leiden tot de toepassing van bijkomende roamingkosten. Deze bijkomende kosten mogen dan niet hoger zijn dan de volgende bedragen:

 U belt zelf met uw gsm maximaal 3,8 eurocent per belminuut
naast het nationale tarief
 U ontvangt een oproep op uw mobiele toestel maximaal 1,38 eurocent
voor een oproep binnen de EU
 U verstuurt een sms maximaal 1,2 eurocent per sms
naast het nationale tarief
 U ontvangt een sms Geen toeslag mogelijk 
 U surft op het internet maximaal 0,9 eurocent per megabyte data
naast het nationale tarief

De eventuele toepassing van een beleid van redelijk gebruik, alsook de reikwijdte daarvan, zullen variëren naargelang van de operatoren.

Wanneer u binnenkomt in een andere lidstaat van de Europese Unie of in een land dat een akkoord heeft gesloten met de Europese Unie (Noorwegen, IJsland), dan is uw operator verplicht u bepaalde informatie te verstrekken via een berichtensysteem, zoals het feit dat hij een beleid van redelijk gebruik hanteert, en wat daarvan de voorwaarden zijn.

Het is ook mogelijk dat uw operator een afwijking heeft verkregen waardoor hij na 15 juni 2017 nog altijd bijkomende roamingkosten mag aanrekenen. Mocht dat geval zich voordoen dan zal de operator u vooraf inlichten over de toepasselijke voorwaarden en tarieven.